חדשות אחרונות:
צוות האתר מאחל לכם ולבני משפחתכם, שנה טובה ומתוקה ושכל החטופים יחזרו במהרה לביתם
רוצים לצאת לדייט כבר הערב? ליחצו כאן להצטרפות
סוף שבוע לפנויים ופנויות באילת – לפרטים והרשמה ליחצו כאן
ולטיין די, הלא הוא יום האהבה, יום מעט שנוי במחלוקת בתרבות הישראלית. מצד אחד הוא נחגג בהיקפי ענק בחברה הישראלית, מצד שני מעורר אנטיגוניזם וכעס בקרב קהילות על סמך העמדה שזהו אינו חג יהודי ואל לנו לחגוג אותו. לחגוג? לא לחגוג? זאת שאלה מעולה.
אז בהכי פשוט ויבש – ישנן מסורות רבות המעידות על מקור החג. אחד הסיפורים הידועים הוא על סנט ולנטין, קדוש נוצרי מהמאה ה-3, שהחביא נישואים של זוגות צעירים בניגוד לחוקי הקיסר רומא, מה שגרם למעצרו. לפי המסורת, הוא גם חיבר מכתב אהבה אחרון לפני הוצאתו להורג, וחתם אותו “מאהב שלך”. מגניב לא?
אז לקחו קדוש נוצרי אחד ועליו הלבישו את הצבע האדום וצורה משונה שהחליטו שהיא לב ושהיא ה-סמל של אהבה. נתנו לזה שם לא רע ודי קליט “ולנטיין דיי” והחליטו שצריך לקנות פרחים או שוקולד ויצאו במבצעי ענק וכמובן שגם אשתך, אם לא תיקח חלק במסורת הזו, תכעס עלייך שלא אכפת לך ממנה. האם זו היתה כוונת המשורר? מי המשורר הזה בכלל? זה משנה מה היתה כוונתו?
כמו כל דבר בעידן המודרני, ניתן לכעוס על התרבות ועל השיווק ולהתרגז שמכריחים אותנו לקחת חלק במסורת לא לנו ולכעוס על תרבות הצריכה. אבל, אפשר גם אחרת. אפשר גם לקחת את היום הזה ולראות אותו כתזכורת. כהזדמנות לחגוג אהבה. לציין ביננו את האהבה והקשר והחיבור שיש בחיים שלנו, בין אם בפן הזוגי, ולמעשה אפילו אם לא בפן הזוגי, זה מבורך. מה שמוכרים לנו על פרחים ולבבות ושוקולד והגבר שחייב לצאת ולקנות אחרת הוא בעל גרוע – זה החלק השלילי! חגיגות האהבה הן דבר מבורך. למה בעצם שלא נחגוג?
התשובה היא, כרגיל, אצלכם. לכל זוג יתאים אופן ציון אחר ליום האהבה וכל זוג יעריך חוות אחרות. אני אגיד את דעתי – ראשית כל בעידן המודרני הגיע הזמן שהאישה תעניק לגבר מתנה בדיוק כמו שהיא מצפה מהגבר להעניק לאישה. אם אישתך אוהבת פרחים – עוף על זה! בחר עבורה את הזר היפה ביותר. אם בעלך אוהב שוקולד – מדהים. זה בדיוק מה שכדאי להעניק לו. ועם זאת, כדאי לחשוב מחוץ לקופסא. חוויות משותפות, טיול, אפילו לבשל זה לזו ארוחה זוגית מפנקת יהיו פעמים רבות בעלי ערך רב פי כמה מעוד מתנה שבחרה עבורך המוכרת בחנות.
ויכוח שכיח שמרגיש כמעט רלוונטי וחשוב הוא – האם יש לחגוג את החג הנוצרי או שעלינו לדבוק במסורת היהודית ולחגוג אך ורק את ט”ו באב, החג היהודי שבמסורת שלנו. ואני באה ושואלת – זה בכלל משנה? נותנים לך – תיקח! למה לא בעצם? איזה צד שלילי יש בלחגוג אהבה? במה יכולה להזיק לנו הבחירה לציין או אף לחגוג אהבה? לבחור להתווכח ולכעוס זו למעשה הבחירה הקלה. לבחור לחגוג אהבה היא הבחירה הקשה, לפחות במציאות שלנו כיום.
כרגיל, אפשר לכעוס על התעשייה ומן הסתם גם יש על מה. תמיד אפשר גם לברר מה הם מקורות החג ולהבין לעומק האם באמת יש מה לחגוג או שמא זה סתם סיפור מעשייה שקיבל מיתוג טוב מדי והגיע רחוק מדי. אבל בעצם, מה אכפת לנו? למה שלא נרשה לעצמנו לחגוג אהבה, גם אם אין סיבה? למה שלא נהנה מהאפשרות לאהוב, נציין אותה ונהנה ממנה? תרשו לעצמכם. מספיק קשה פה גם ככה. מותר לנו לפעמים לחשוב ורוד. ומתוק. ודביק.
אומרים שאהבה היא הרגש המניע הכי חזק שיש לאדם. אולי זו הסיבה שולנטיין דיי הפך לחגיגה כל כך מרכזית בתרבות שלנו. יום שכולו חגיגת אהבה, רומנטיקה, לבבות ושוקולדים. כיצד נהפך היום הזה לפופולרי? יש לכך מניע הסטורי, תרבותי וחברתי. אם גם אתם מאוהבים באהבה כמונו- הכתבה הזו היא בשבילכם!
היסטורית הולנטיין דיי הוא בעצם חג שעבר גלגולים רבים. חוקרים טוענים שמקור החג נעוץ באימפריה הרומית שם היה נהוג לחגוג אהבה בתקופת החורף. כך שלמעשה חג האהבה שאנו מכירים כיום הוא גלגול ואינטרפרטציה נוצרית לחג המקורי. הרומים בהחלט ידעו לחגוג – הם היו עורכים משתה ותפילת פריון לאל הפריון שלהם.
מי היא האלה הכי מקושרת לולנטיין דיי אם לא ונוס- אלת היופי והאהבה. חושנית ואוהבת, היא במידה רבה סמלו של היום זה ואליה מצטרף קופידון, אותו ילד מלאך חמוד הנושא עימו קשת ויורה חיצי אהבה. חודש פברואר לפי המיתולוגיה הרומית מוקדש לאלה ונוס. מכאן, שנוצר איחוד בין חגיגת האהבה הרומית הנערכת בחורף לבין החודש המוקדש לונוס.
אז למה בעצם חג האהבה הלועזי נקרא ולנטיין דיי? על שם הקדוש הנוצרי- הכומר ולנטיין. האגדה מספרת שבתקופת הרומים השיא ולנטיין זוגות נאהבים בסתר, על אף רדיפתם על ידי הרומים. גירסה אחרת מספרת שהקיסר הרומי האמין שחיילים רווקים הם חיילים מסורים וטובים יותר ולכן אסר עליהם להנשא, ואילו ולנטיין השיא אותם בסתר. כך או כך, הפך הקדוש הזה לסמל של אהבה נצחית בכל מחיר, והוא כיום הסמל לחג האהבה.
החורף הנוצרי האירופאי מאופיין כחורף קר עד כדי קפוא וחשוך מאוד. הימים מתקצרים והבדידות מתארכת. לא פלא שחגים מלאי אור ואהבה כגון חג המולד נחגגים בחורף, בתקופה שבה יותר מכל האדם זקוק לאור ולאהבה. עם כך, אין פלא שנוצר צורך חברתי בחגיגת חג שיביא אנשים ונאהבים יחד, לאיחוד נאהבים, לחיבוק רומנטי ואפילו למפגשים חברתיים מלאי חיוכים. ולנטיין דיי נחגג בפברואר, אחד מהחודשים הקרים והחשוכים בשנה.
המסורת היהודית מציבה את חג האהבה העברי בתור ט”ו באב הנחגג במהלך הקיץ. אז הנערות היו יוצאות לחולל בכרמים ונתפסו על ידי בני ישראל. אם כן, מדוע הולנטיין דיי נחגג בישראל? פשוט כי אנחנו אוהבים אהבה. כן, אנחנו הישראלים ידועים כעם חם, קרוב ואוהב. לא פלא שאנו מאמצים לנו שתי חגיגות אהבה- אחת עברית בקיץ ואחת לועזית בחורף. זאת ועוד שרובנו מתנהלים לפי הלוח הלועזי, וכשהוא מחייב חגיגת אהבה, אז הוא מחייב……
בימינו, ולנטיין דיי הוא הרבה יותר מחג אהבה. הוא חג של רומנטיקה, זוגיות, קיטש חמוד והרבה לבבות. חג שבא לך להסתובב ברחוב, לספוג את האווירה ולהתרגש עם חברים או בן/בת הזוג. כיום מקובל שבני זוג, אוהבים ומחזרים, יוצאים לבילוי רומנטי בחג, מלווים בבלונים בצורת לב, שוקולדים, אלכוהול ויין ומתנות קטנות וחמודות שאומרות “אני אוהב/ת אותך”. זהו גם יום טוב ליצירת זוגיות והזמנה לדייטים לרווקים ביננו.
כששאלנו את לונה, ילדה בת שנתיים, איזה יום מציינים היום? היא ענתה בהתרגשות: יום הלבבה!
כך, בצורה גאונית, היא חיברה בין יום האהבה לשלל הלבבות המקיפים אותו בכל עבר, כשהיא מסתכלת על החנויות והמסעדות המקושטות בלבבות וזוג אוהבים האוחז בלונים בצורת לב. איך אפשר שלא להתאהב????