קטיף דובדבנים בגולן ❤️ טיול הכרויות טעים וקסום לפנויים ופנויות

קטיף דובדבנים בגולן לפנויים פנויות

תאריך: יום שבת 05/06/2021
מיקום: רמת הגולן
מתאים ל: פנויים ופנויות
עלות: 150-180 ש"ח
טיול פנויים פנויות

טיול פנויים פנויות מתוק וטעים אל קטיף דובדבנים ברמת הגולן. נטייל בצפון הגולן ולמרגלות החרמון, בין בוסתנים וסיפורי גבורה מרתקים. נפתח בקטיף דובדבנים ופירות יער. לאחר הקטיף נמשיך לטיול קצר ביער אודם ונגיע אל הג’ובא הגדולה. נסיים את היום בהליכה לעין מוקש, עם אפשרות לשחיה למי שירצה. יהיה טעים ומפתיע…

לא בא לכם לבוא לבד? יאללה..יש לכם פה אפשרות להזמין חבר/ה:שתפו בווצאפ

נודה אם תציינו שהגעתם דרך פו"פים - אתר הפנאי לפנויים ופנויות

לפרטים נוספים והרשמה: טיולי עופרים לפנויים ופנויות 052-2945446 03-9648006

אשמח אם תחזרו אליי עם פרטים נוספים לגבי הטיול לפנויים ופנויות לקטיף דובדבנים בגולן


לוח זמנים לטיול קטיף דובדבנים 2021 ברמת הגולן :

 07:20   ראשון לציון בנק לאומי מול תחנה מרכזית ישנה

07:40   חולון מול קולנוע רינה

07:50  תל אביב רכבת מרכז- ארלוזורוב פינת דרך נמיר

איסוף לאורך כביש החוף       09:30   איסוף באלונים

עלות הטיול:

170 ₪ בלבד בהרשמה מוקדמת  עד יום שלישי 02/06/2021     לאחר מכן 180 ₪

150 ₪ למצטרפים לנופש פנויים פנויות בים המלח

 

 

מי לא אוהב דובדבנים? מי מאיתנו לא רצה לקבל תמיד את הדובדבן שעל העוגה? ואיך אפשר שלא לאהוב את הפרי המתוק, היפה ואפילו הסקסי הזה… הידעתם שדובדבן הוא סוג של שזיף?

מי בעצם גילה את  הדובדבן ? לוקיוס ליקיניוס לוקולוס היה גנרל רומאי מוערך שחי במאה הראשונה לפני הספירה ונודע כאוהב אוכל משובח., לפי האגדות. בשנת 73 לפני הספירה יצא לוקולוס לקרבות באזור הים השחור. בעיר סראזוס, שאותה כבש, הוא נתקל בסוג של שזיף קטן וחמצמץ שמצא חן בעיניו עד מאוד. הוא נטל כמה עצים, שאותם נטע ברומא, וקרא להם על שם העיר שממנה נעקרו – סראזוס. וכך נקראים הפירות הללו עד היום – סריז בצרפתית . באנגלית שרי Cherry וצ`יליגאה באיטלקית.

גם היפנים מאוהבים בעץ הדובדבן. סאקוּרָה הוא השם היפני לעץ הנוי דובדבן. פרי הדובדבן נקרא ביפנית סאקוראנבו הסאקורה הוא מושג היסטורי ותרבותי שאותו מכיר כל יפני. סקורה מסמלת את האופי היפה אך החמקמק ובר- החלוף של החיים. כמו פרח הדובדבן באביב הפורח לזמן קצר ונושר. את יופיה של פריחת הדובדבן היפני חוגגים בפסטיבל ההאנאמי בתצפית על הפרחים. ויציאה של כל המשפחה לפיקניק מתחת לעצים הצבעוניים. לאורך ההיסטוריה היפנית נמצאו הוכחות כתובות, בציורים ובכתבים על כך שהיפנים היו מארגנים ביקורים משותפים בעונת פריחת עצי הדובדבן כבר מהמאה הרביעית לספירה .בתקופות הקדומות , רק בני המעמד הקיסרי השתתפו בחגיגות. עם הזמן נחשפו יותר יפנים למנהג וגם בני מעמד הסמוראים ובני מעמד הביניים החלו להשתתף ביציאות לטבע ובצפיה בתופעה המופלאה של פריחת הדובדבן. כל שנה, עוקבים היפנים אחר ה”סאקורה זנסן” או “חזית פריחת הדובדבן”. הדובדבן פורח עם בוא האביב והתחממות מזג האויר . התחזית מופיעה בטלויזיה ולפי התאריך יוצאים התושבים לחגוג. הפריחה מתחילה באוקינאווה בפברואר ובדרך כלל מגיעה לקיוטו וטוקיו לקראת סוף חודש מרץ או תחילת חודש אפריל. ומשם היא ממשיכה צפונה, ומגיעה להוקאידו כמה שבועות מאוחר יותר. כל שנה יוצאים אלפי מטיילים מישראל ליפן בעקבות פריחת הדובדבן

למה לאכול דובדבנים ? הדובדבן אמנם קטן אבל הוא צמח מרפא אולטימטיבי וגם סופר פוד יש לו סגולות רפואיות רבות מאוד. 100 גרם דובדבנים ממלאים כוס אחת.

מה מכילה כוס דובדבנים טריים ? קלוריות – 100 גרם דובדבנים ממלאים כוס ומכילים 60-70 קלוריות. דובדבן אחד – 4-6 קלוריות. סיבים תזונתיים – חשובים להפעלה תקינה של מערכת העיכול, הפחתה ברמות הכולסטרול וסוכר. כוס דובדבנים מכילה 3 גרם סיבים תזונתיים, כמו כוס דגני בוקר מועשרים בסיבים. ויטמין C – הדובדבן עשיר מאד בויטמין C – משפר את התנגודת החיסונית של הגוף. מגן מפני מחלות אסטמה וריאה. כוס דובדבנים מכילה 10 מ”ג ויטמין סי – 10% מהצריכה היומית המומלצת. ויטמין A – הדובדבנים עשירים בויטמין A, אשר מגן על הראיה ותורם לראיית לילה תקינה. ויטמין זה נחשב אנטי סרטני, שייך לקבוצת הקרוטנים – פיגמנטים נוגדי חימצון חשובים ביותר. אשלגן ונתרן – הדובדבן עשיר באשלגן ודל בנתרן – שילוב אידיאלי לסובלים מיתר לחץ דם וגם למניעתו. כוס דובדבנים מכילה 3 מ”ג נתרן בלבד. האשלגן, לעומת הנתרן, הוא מינרל המשפיע לטובה על הורדת רמות לחץ הדם. כוס דובדבנים תכיל 200 מ”ג אשלגן, אשר צריכתו תורמת לשמירה על ערכים תקינים של לחץ דם ולהפחתת יתר לחץ דם. הפלבנואידים הם למעשה אלה אשר גרמו לרופאים להמליץ על שתיית יין אדום. מה שהביא את הפרדוקס הצרפתי של היין האדום היבש הם הפלבנואידים ולא האלכוהול. באכילת דובדבנים מקבלים את הפלבנואידים באופן טבעי ובריכוז גבוה ללא צריכת האלכוהול. הפלבנואידים מסייעים בהקטנת הסיכון ללקות במחלות לב, הקטנת הסיכון ללקות בסרטן, והאטת קצב ההזדקנות. פעולתם המיטיבה של הפלבנואידים לא משתנה לאחר בישול או הקפאה, וניתן לכן ליהנות מיתרונותיהם גם בריבה העשוייה דובדבנים, בהקפאתם, או כל מתכון אחר.

דובדבן ברפואה הסינית הרפואה הסינית ממליצה על אכילת דובדבנים לחיזוק דם בגלל צבעם האדום ולכן הם מתאימים לאכילה על ידי מי שסובל מחולשה, עייפות, סחרחורות ותופעות אחרות של אנמיה. לפי רפואת המזרח נחשב הדובדבן לפרי מעורר תשוקה. הסבתות טוענות כי מומלץ לאכול דובדבנים לפני השינה מכיוון שהם משפרים את איכות השינה. איך לשמור על הדובדבן לאורך זמן ? מומלץ להקפיא את הדובדבנים – כדי להקפיא דובדבנים יש לשטוף אותם היטב וליבש. רצוי לגלען את הדובדבן. מומלץ בשלב הראשון להקפיא בקופסא כשהם מפוזרים בשכבה אחת בלבד בכלי סגור. בהמשך ניתן לאחסן בקופסא סגורה. נשמרים עד שנה. דובדבנים משתלבים מצוין במאכלים שונים כמו ריבות, ליקרים, סירופים, קינוחים, גלידות ומשקאות. אפשר להכין מהם רטבים המתאימים גם לבשרים.

 

טיולים בעקבות קטיף דובדבנים בישראל עץ הדובדבן (שם מדעי: Prunus subgenera Cerasus) הוא תת-סוג של פרונוס,. סוג זה כולל בין השאר את השקד, את האפרסק ואת המשמש. עונת קטיף הדובדבנים מתחילה באמצע מאי-תחילת יוני ונמשכת כחודש. הדובדבן כפרי מאכל שני מינים של דובדבן ידועים במיוחד בשל פריים הטוב: דובדבן מתוק (גודגדן, Prunus avium), ודובדבן חמוץ (Prunus cerasus). מינים אלה הם עצים גדולים וחסונים, העשויים להתנשא לגובה 18 מטר בגידולים מסחריים מגבילים את גובה העץ ל-4 מטר.

עצי הפרי נפוצים באסיה, באירופה ובאמריקה הצפונית, כאשר בראש רשימת הארצות המגדלות פרי זה באופן מסחרי נמצאות איראן, טורקיה וארצות הברית. לשני המינים הידועים מספר זנים, אך שניהם זקוקים לאקלים קר של בערך 1,000 שעות קור, ושניהם מואבקים על ידי דבורים. עדויות גידול דובדבן בישראל בעבר לכאורה בישראל התחילו לגדל דובדבנים בשנות ה 80 בעקבות מלחמת לבנון. אבל גידול הדובדבן במרחב של ארץ ישראל התחיל ליפני 1000 שנה. ההיסטוריון הערבי אלבדרי מונה 7 זני דובדבן בסוריה רבתי. במאה עשירית לספירה נזכר הדובדבן בחיבור ערבי שם העץ נקרא ‘קראסיא’ הוא הדובדבן המוכר לנו . רב שמואל בן חפני גאון (מאה 10 לספירה), אשר התגורר בבבל, מזכיר את ה’גודגדניות’ כפרי לקינוח הסעודה. עדות ברורה ראשונה על גידול הדובדבן בארץ מקבלים אנו מראשית התקופה הצלבנית, הצליין הרוסי דניאל ( 1106 – 1108 לספירה), ציין את גידול הדובדבן בהרי חברון. היסטוריון מוסלמי בשם אל קלקשנדי מזכיר את גידול הדובדבן באזורנו במאה ה-11. . בסוף התקופה הממלוכית מעיד רבי עובדיה מברטנורא כי עץ זה נעלם מהארץ. גידול הדובדבן בישראל משנות ה 80 אפשר להגיד שהדובדבן כובש את ישראל בסערה. הישראלים אוהבים את הפרי ומוכנים לשלם. החקלאים נוטעים כל הזמן עוד ועוד מטעים. דובדבן בצפון הגולן המקום הראשון בו התאקלם הדובדבן הוא צפון רמת הגולן. הדרוזים בגולן גידלו זנים מקומיים לצריכה משפחתית כבר ליפני 67. עד שנות ה 80 הגידול הדומיננטי בצפון הגולן היה מטעי תפוחים. מאז מטעי התפוחים מוחלפים במטעי דובדבנים. את היחורים קונים במשתלות ונוטעים. היום כל בקעת נבי יעפורי נטועה עצי דובדבן.

הגידול ריווחי מאוד למשפחה הדרוזית. האדמה היא בבעלות פרטית. את העצים משקים במי גשמים ובעונות החמות במי גשמים שנאגרים בברכות מלאכותיות כך שבדרך כלל לא משלמים על ההשקיה. את הקטיף עושה המשפחה המורחבת בימי החופשה ובשבתות (כמו מסיק הזיתים בגליל) את הדובדבנים מוכרים בשוק בישראל וגם לאורך כבישי הגולן ובשוק הציורי בנבי יעפורי

מומלץ לבקר בצפון הגולן בעיקר בימי חול (בשבתות עמוס מאוד) מאמצע מאי עד אמצע יוני באזור בירכת רם, בשוק יעפורי. בכפר מסעדה ולקפוץ למצפה מהישוב נמרוד בפסגת הר קטע.

דובדבנים באלרום ועין זיון גם בקיבוצים אלרום ועין זיון יש מטעי דובדבנים המגיעים עד גדר הגבול. מטעי הישובים גדולים. מושקים בצורה מבוקרת ויש אפשרות לקטיף עצמי. במטעים יש מגוון זנים ואפשר לנסוע בטרקטור למטע.

דובדבנים בגליל הדובדבן צריך 1000 שעות קור ולכן יש מטעים באזור בית ג’אן בהר מירון, ובאזור הכפר גוש חלב. דובדבנים במרכז ובדרום מי שגר במרכז יכול לטייל בין מטעי דובדבנים באזור ירושלים במטעי קיבוץ רמת רחל. גם קיבוץ כפר עציון הממוקם בהר חברון מארגן כל שנה פסטיבל קטיף דובדבנים במטעי הישוב. גם בקרבת באר שבע לכאורה במדבר יש מטעי דובדבנים וחגיגות קטיף בחבל יתיר באזור הישוב סוסיה