מי שרוצה להצליח לבנות יסודות יציבים לאורך זמן בזוגיות שניה בסיטואציה של משפחות משולבות (משפחה משולבת היא משפחה חדשה שבעצם מורכבת ממשפחה אחת או שתי משפחות שהתפרקו עקב גירושין או התאלמנות והורכבו מחדש, כאשר לפחות לאחד מבני הזוג יש ילד אחד או יותר), חייב להכיר ולהתכונן באופן מציאותי את העומד להתרחש. אל “תקפצו באנג’י” לתוך הקשר, כי הסטטיסטיקה מראה ש %70 מהקשרים בפרק ב’ בחיים לא שורדים את הקשיים. תהיו מודעים, תקחו הרבה אויר, גם עזרה אם צריך, ותצלחו את האתגרים יחד באהבה.
6 נקודות שחשוב לדעת על מציאות של משפחות משולבות בפרק ב’:
- ראשית חשוב לזכור שכל משפחה משולבת נוצרת עם מטען של אבל ופגיעה שהיו שם קודם. בין אם התרחשה פרידה (במקרה של הכרויות לגרושים וגרושות) או מוות (במקרה של הכרויות בין אלמנים ואלמנות) או בשילוב כגון אלמן וגרושה או ההיפך, תמיד כדאי לזכור שהמציאות המוקדמת של המבוגרים והילדים במשפחה כוללת צער, כאב ואובדן. לב שבור של מי שהתאלמן או נפרד (גם אם בחר בפרידה לאחר שהתייאש מלשמור על הנישואים). כשמבינים את זה, מגיעים מוכנים יותר להתמודד עם מה שקורה בהמשך הדרך.
- רוב המתחים והמצוקה שתראו בתחילת הדרך יפחתו לאחר שנה עד שנתיים. ייתכן שהילדים יביעו את מצוקתם בירידה בלימודים, בהתכנסות אל תוך עצמם או דווקא בהחצנה של התנהגות תובענית יותר מהרגיל. כמובן שעל מנת למנוע החמרה והתדרדרות יש להקדיש לכך את תשומת הלב הנדרשת, אם אתם לא מצליחים למצוא פיתרון לבד אז פניה ליועץ שאתם סומכים עליו תעזור. חשוב להבין שזה קשור וכרוך במציאות המשפחתית המשתנה ולהגיש את הסיוע הנכון.
- המציאות הכלכלית ברוב המקרים משתנה לרעה בעת הגירושים. גם אם שני ההורים עבדו ויצרו הכנסה קבועה, ההכנסה הזו הספיקה לכלכל בית אחד, ועכשיו יש צורך לכלכל שני בתים באותו סכום. ההתמודדות עם מציאות כלכלית ירודה ממה שהייתם רגילים מביאה איתה צורך לסגל רמת חיים מופחתת, מה שגורר בהרבה מקרים מצוקה רגשית ומתחים גדולים, גם למבוגרים וגם בין המבוגרים לבין הילדים שנאלצים להסתפק בפחות ממה שהורגלו. המשפחה המשולבת נוצרת משתי משפחות מוצא, ייתכן שהמשאבים הכלכליים שונים וזה יכול לייצר מתח שיש לטפל בו בפתיחות ושקיפות.
- בבניית משפחה משולבת יש ויתור על תבניות חיים ישנות וצורך לקבל תבניות חדשות. יש בני משפחה חדשים, לרוב בית חדש, לעיתים בית ספר חדש, לפעמים שינוי מקום עבודה, הרבה מהדברים שהיו בטוחים ומוכרים נלקחים מאיתנו ומשתנים, לכן ברור שצריך לעזור לעצמכם ולילדיכם למצוא מנוחה במקומם החדש כילדים משולבים בפרק ב’. הגיוני שיהיה צורך להתמודד עם בעיות התנהגות, תתכוננו לכך, עדיף להיות מופתעים לטובה מאשר לעמוד מול מציאות קשה לא מוכנים.
- מה שפוגע הכי קשה בילדים זה הקונפליקט, לא הגירושים עצמם. הורים גרושים רבים מאוד חיים בקונפליקט גבוה מול בני הזוג לשעבר. ידוע שילדים סובלים יותר מהקונפליקט שממשיך להתרחש בין הוריהם מאשר מהפרידה עצמה. לכן, אם הילדים חווים מצוקה, בידקו מה היחסים בין הוריהם והשקיעו שם אנרגיה כדי להביא לשקט ככל האפשר אם לא ביחסים עצמם, לפחות בהתנהלות שהילד רואה.
- הצד החיובי במציאות של משפחה משולבת היא היכולות שמתפתחות. ילדים מפתחים התמודדות טובה עם שינויים, הבנה גמישה של מצבים, של נקודות מבט שונות, מפתחים עצמאות, חוסן פנימי ביכולת לסמוך על עצמי שאתמודד ואסתדר גם אם כרגע קשה. במשפחה משולבת יש לילדים הזדמנות לקבל דמויות נוספות שרוצות בטובתם, עוד חברי משפחה ואחים נוספים שיהיו משמעותיים להם במהלך חייהם, עוד מבוגרים שיהוו מודל לחיקוי, וגם הזדמנות חשובה ביותר לחוות מודל זוגי טוב יותר מזה שיכלו הוריהם לספק להם.
כתבה: דורית אבן שרון יועצת לזוגיות מאושרת בפרק ב’ עם ילדים
ליצירת קשר לייעוץ: DoritEvenSharon.co.il 050-5747263